stallmr

Direktlänk till inlägg 25 april 2013

Nágra tankar om avel

Av maria Ringvall - 25 april 2013 11:15

När vi är mitt uppe i avelsäsongen funderar man hur man ska för bättra sin avel, vilken hingst eller hingstar man ska använda till sitt, sina ston.

Avel är inte lätt, det finns ingen logistik som att man betäcker den snabbaste hingsten med det snabbaste stoet så får man den snabbaste hästen nej det är så många faktorer som spelar roll.

Det är lite skillnad mellan att avla på en sporthäst och en rashäst.

När man avlar på en rashäst som PRE är det flera faktorer som man ska ta hänsyn till rastypen( det ska syns att det är en PRE), exteriören( den ska ha en bra exteriör med korrekta benställningar), bra gångarter( den ska ha bra gångarter men med karakteristiska rörelser för en PRE), högridbarhet och ett bra temperament.

PRE hästen har utvecklats mycket dom senaste åren men det är inte pá ett grund av ett fungerande avelsprogram.

Det beror mer på tiden, efterfrågan och influenser.

Den första formen bas avelsgodkännade tycker jag är bra man gör en bas selection där man lägger vikten på mått och defekter. Det är mer för att selektera bort dom dåliga hästarna.

Den kvalifcerat godkännade har jag inte mycket övers för. För det första så tycker jag att det är märkligt att "domarna" inte behöver ha någon form av erfarenhet av att bedöma PRE. 2012 dömdes hästarna av veterinärer. Åren innan har det dömts av domare som vanligen dömer PRE utställningar. Spanien måste vara ett av få länder som inte har en avelsnämnd som varje år håller i avelsbedömningen. Tur att systemet är som det är så att man inte är tvingad att bara avla på kvalificerat godkända hingstar.



Många av hingstarna som har passerat kvalificerat godkännande har inga avkommor. Det känns som många uppfödare använder sig av kvalificerat godkännande för att kunna sälja hästarna utomlands för ett högre pris.

Att man kan passera en PRE hingst eller sto för kvalificerat godkännande från att den är 4 år är också märkligt då en PRE växer och utvecklas tills den är 7 år.

Det borde också finnas en bedömnig av hingstarna när dom har avlat ett antal år för att kolla upp kvalitén på avkommorna.

Man borde också lägga större vikt på stammen hos hingstarna och väga in den när dom godkänns.

stammen är viktig, främst stostammen ( vad har mamman gett).

Att utveckla en ren dressyrlinje tror jag inte på. Man ska värna om PREns exteriör och kvalitér och försöka avla bättre.

En bra häst är bra oavsett ras och disciplin.

Jag hoppas att systemet kommer ändras så att aveln kommer att för bättras.


Vår avel bygger vi på olika stolinjer inte på hingstar eller stuterier.

vi är mycket noga med att titta på stostammen hos hingstarna vi använder oss av. Har stoet bara gett en bra avkomma och resten mediokert så ger troligvis inte hingsten mer än mediokert.

Ett bra avelssto Är oftast inte den som har gjort bra tävlingsresultat eller utställnings resultat, hon är oftast en slutprodukt. Om man tittar på travsporten så har de framgångsrika travstona inte producerat.



Avel är långsamt, har man bara ett sto tar det ett antal år och avkommor för att se om hon ger bra. Har man flera ston Är det lättare att jämföra vilket sto som ger bra men det tar ändå flera år för man måste ändå låta avkommorna växa upp och utvecklas.

Man ska avla på den typ av häst man vill ha men avlar man på PRE ska man värna om den spanska rastypen annars kan man avla på en annan ras.


Att vara uppfödare är tufft och svårt särskilt i dessa tider med ekonomisk kris, folk vill inte betala vad fölen är värda därför får man försöka höja ribban och avla bättre. Avla på kvalité inte på kvantitét. Vilket många spanska uppfödare har gjort och där av problemen som finns idag med för många hästar av sämre kvalité.

Kunderna betalar fortfarande bra för dom riktigt bra hästarna.


Ibland är man sugen att lägga av men när man får det nyfödda fölen och ser resultat av det man planerat vill man fortsätta att förbättra och drömma om att få fram nya stjärnor!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av maria Ringvall - 29 oktober 2013 19:43

I dag kom hösten äntligen till Mallorca efter en lång sommar. Då passar det bra att sumera sommaren som gått och det har hänt en hel del. Om jag börjar med Viking så har det varit upp och ner med honom. Han har hunnit göra 3 starter var av ett k...

Av maria Ringvall - 9 juni 2013 16:58

Árets avelssäsong är över för i ár. Vi fick 8 fina föl uppdelat pá 7 ston och 1 hingst..Fölen är efter Judio, Fer Bago, Senador och Jaquimero. Hingstfölet är efter Jaquimmero och Oleaje II. Absolut Suyal    I ár har vi börjat om frán A ige...

Av maria Ringvall - 21 januari 2013 19:42

Dá har det det gátt mer en ett halvár sedan jag skrev senast. Lusten och tiden har inte funnits. Nu är det dags för lite uppdatering. 2012 var ett bra ár mánga sett. Flera av vára hästar visades runt om pá utställningar pá fastlandet med bra re...

Av maria Ringvall - 17 juni 2012 20:41

Här under den strálande solen pá Mallorca har det hänt mánga saker. Jag ska börja där jag slutade senast med Viking och Grand Premio. Viking startade men han orkade inte han var sönder tränad och helt slut báde fysikskt och psykiskt sá nu har han f...

Av maria Ringvall - 16 maj 2012 17:53

Dá har en ny árgáng fátt flytta in pá stallet. U hástarna dom som är födda 2009. Vi har sált mánga av dom men än finns det 5 stycken kvar. Uranio (jaquimero-Estudiosa). Ungulado (Heroico- Artemisa), Uruguayo (Heroico-Palmesana), Unitario (Jaquimero...

Skapa flashcards